Tuur Mertens, Dr-Ing.
- Biochemie en biotechnologie
- Exacte wetenschappen
- Levensmiddelentechnologie
- Microbiologie
- Packaging
- Public speaking
- Technische wetenschappen
- Voeding
- Voedingsindustrie
- Wetenschapscommunicatie
Als brouwwetenschapper en consultant in de voedingsindustrie sta ik met één voet in het lab en met de andere op de productievloer. Ik overbrug de kloof tussen complexe wetenschap en de concrete uitdagingen van brouwerijen en voedingsbedrijven, met een focus op kwaliteit, voedselveiligheid en efficiënte groei.
Mijn doctoraatsonderzoek beantwoordde een vraag die elke brouwer zich stelt: hoe zorg ik ervoor dat mijn bier zijn frisse smaak langer behoudt? Ik ontwikkelde en patenteerde een innovatieve, natuurlijke methode die met granaatappelextract ongewenst ijzer uit bier verwijdert. Deze aanpak, die succesvol getest is in brouwerijen, zorgt ervoor dat de frisse hop- en moutaroma’s significant langer bewaard blijven.
Journalisten kunnen bij mij terecht voor heldere duiding over een breed scala aan onderwerpen:
- De wetenschap achter ons voedsel: van innovaties in smaak en houdbaarheid tot de chemie in ons glas.
- Voedselkwaliteit en -veiligheid: context bij product recalls, de impact van nieuwe wetgeving of de werking van kwaliteitssystemen (BRC, HACCP).
- Productie en innovatie: hoe voedingsbedrijven processen optimaliseren en de uitdagingen van het opschalen aanpakken.
Mijn passie voor heldere wetenschapscommunicatie werd verder aangescherpt tijdens de Vlaamse PhD Cup 2025, waar ik een intensieve vierdaagse mediatraining volgde om complexe onderwerpen toegankelijk en boeiend uit te leggen voor een breed publiek.