Hannes
Van den Eeckhout
I am a Master in Business Engineering and a sustainable food systems practitioner with 12+ years of experience in working with farmer networks, agroecology and social entrepreneurship. I strongly belief in the promotion of territorial, direct and organic value chains as a motor to sustainable rural development.
I have lived and worked five years in Peru, working on topics like organisational strengthening, farmer training programs, direct food sales and marketing, the farmer-cook alliance, collective marks, participatory guarantee systems, business plans, advocacy and food security in mountain communities.
The next 5 years, I have worked with Boeren & Buren (a.k.a. La Ruche qui dit Oui!), an online platform to enhance direct sales in local food communities in order to empower people to build a fair food system. I launched the initiative in Flanders (2015) and The Netherlands (2017) and subsequently managed the team and the development of the network in Belgium and The Netherlands. In 2020, the Belgian and Dutch network consisted of 130 food communities, involving 1000+ local producers and 250,000 consumers, hitting a record GMV of more than 14M€.
Currently in Uganda, I am working on sustainable city food systems and connecting Agroecology and Social Entrepreneurship. I am fundraising to launch a start-up studio to enable Ugandan social entrepreneurs to build and own their regenerative food and agriculture companies in Uganda as of 2023.
Contact
Talenkennis
Achtergrond
Als verantwoordelijke van Boeren & Buren was ik actief lid bij Voedsel Anders
Ik was bestuurder bij Netwerk Bewust Verbruiken, en ben momenteel bestuurder bij vzw Wij Delen
Studie(s) en diploma's
Zie LinkedIn
Huidige functieomschrijving
Ik werk als voedselsysteem expert en consultant aan verschillende opdrachten in Oeganda, Oost-Afrika.
Momenteel onderzoek ik in opdracht voor TIFS Initiative in welke mate een serie impact investeringsfondsen hun criteria, beslissingsprocessen en richtlijnen in lijn zijn met het financieren van duurzame voedselsysteemverandering. Maar vooral, ben ik bezig met het oprichten van Rootical, een start-up studio programma in 2023 dat Oegandese sociale ondernemers traint en ondersteunt bij het opstarten van hun regeneratieve landbouw- en voedingsbedrijven. Om bij te dragen aan en lokale, kleinschalige boeren te ondersteunen bij de transitie naar een regeneratief, duurzaam en fair voedselsysteem.
#sociaalondernemerschap #regeneratievelandbouw #agroecologie
Ervaring
Zie LinkedIn
Relevante Publicaties
Zie LinkedIn
Relevante onderzoeken
Zie LinkedIn
Mijn media ervaring
Als verantwoordelijke van Boeren & Buren kwam ik verschillende keren aan het woord op televisie, radio en in de pers in België