Persephone, Vereniging Van Vrouwen Met Een Handicap Of Een Invaliderende Chronische Ziekte
Vereniging van vrouwen met een handicap of invaliderende chronische ziekte. We werken rond assertiviteit. Geweld tegen vrouwen. Recht op seksualiteit. Recht op moederschap. Werkgelegenheid. Positieve beeldvorming (o.a. mijn handicap is mijn rijkdom)...
Expertise
Assertiviteit, Huiselijk Geweld, Moederschap, Seksualiteit, Positieve Beeldvorming, Emancipatie, Werkgelegenheid
Verantwoordelijke
Van Meenen Ria, Penningmeester, 03/322 46 40
Persyn Karla, Bestuurslid, karlapersyn@gmail.com, 09/230 50 47
Historiek
Vrouw zijn en een handicap hebben : een specifieke situatie. Vele thema's krijgen daardoor een eigen accent. Er valt bijvoorbeeld nog heel wat werk te verrichten rond privacy en hulp, assertiviteit en zelfredzaamheid, geweld tegen vrouwen, recht op seksualiteit, recht op, moederschap, werkgelegenheid en beeldvorming. Vrouwen met een handicap kunnen heel veel steun hebben aan andere vrouwen met een handicap, over land- en cultuurgrenzen heen. Alleen‘¦ ze moeten mekaar kunnen bereiken. Leven met een handicap is enorm leerrijk. Geven vrouwen met een handicap hun levenservaring voldoende door aan mensen die ook op zoek zijn? Veel waardevolle informatie blijft onnodig verborgen. Waarom een specifieke groep? Binnen de bestaande gehandicaptenverenigingen is er doorgaans te weinig aandacht voor de vrouw. Binnen de bestaande vrouwenwerkingen is er dikwijls te weinig aandacht voor het aspect handicap. Alleen als vrouwen met een handicap hun krachten bundelen, kunnen ze naar buiten komen met een eigen gezicht. De vzw is opgericht op 9 september 2000 voor onbepaalde duur. Zij is de voortzetting van de gelijknamige feitelijke vereniging, die in 1995 opgestart werd.
Missie
De vereniging heeft tot doel, met uitsluiting van enig winstoogmerk: vrouwen met een handicap of een invaliderende chronische ziekte met elkaar in contact te brengen om ervaringen uit te wisselen, bij te dragen aan een positieve beeldvorming door hun deskundigheid door te geven aan personen en instanties die er nood aan hebben, hun zichtbaarheid in de samenleving te vergroten en hun belangen te behartigen, i.h.b. hun mensenrechten te verdedigen en hun discriminatie te bestrijden.
Activiteiten
Elke tweede zaterdag van de maand (behalve in juli) vergaderen wij om onze activiteiten voor te bereiden en te evalueren, standpunten in te nemen, vragen van andere verenigingen te bespreken, enz. Daarnaast inspireren en stimuleren wij elkaar in gespreksnamiddagen en workshops. Wij wisselen dan onze ervaringen uit in kleine groep, 8 tot 10 personen. Gespreksnamiddagen worden geleid door één van onze leden. Workshops worden geleid door iemand die, gedurende één of meerdere dagen, ervaringsdeskundigheid kan aanvullen vanuit een professionele achtergrond. Onze leden kiezen de onderwerpen. Deze bijeenkomsten staan uitsluitend open voor vrouwen uit onze doelgroep. Dit gesloten karakter waarborgt eveneens een stuk veiligheid, met name als er gewerkt wordt rond geweld tegen vrouwen. Beleidsmakers vergeten gemakkelijk dat er vrouwen met een handicap bestaan. Aan ons om hen daaraan te herinneren. Beleidsbeïnvloeding is voor ons dan ook een constant aandachtspunt. We beïnvloeden het beleid ook via andere organisaties: we hebben een stem in het PHOS (Platform Handicap en ontwikkelingssamenwerking), het VPP (Vlaams Patiëntenplatform), de Adviesraad voor Personen met een Handicap van de Stad Antwerpen, GRIP (Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap), het VOK (VrouwenOverlegKomitee). , Regelmatig staan wij met onze stand op beurzen. Kwestie van zichtbaar aanwezig te zijn en als het kan, ook een inhoudelijke bijdrage te leveren. Zo nodigen wij onszelf uit op de Internationale Vrouwendag (8 maart), de Nationale Vrouwendag (11 november) en de Internationale dag tegen geweld op vrouwen (25 november). Maar ook op evenementen die niets met vrouw zijn te maken hebben, zijn we aanwezig: de Lichtfeesten in Reet (derde weekend van augustus), een lentemarkt, de jaarlijkse vrijwilligersdag van de stad Antwerpen, ‘¦, Occasioneel werken wij samen met andere verenigingen: KVG (Katholieke vereniging gehandicapten), VFG (Vlaamse Federatie gehandicapten),‘¦, We streven ernaar om jaarlijks minstens drie keer de pers te halen.
Doelgroep
Vrouwen met een handicap of een invaliderende chronische ziekte.
Werkterrein
Vlaanderen.